vrijdag 21 februari 2014

Na de oorlog?

Wat doet een oorlog met een mens? Zijn er (on)rechtstreekse gevolgen? Trauma's? Het mag duidelijk zijn dat je de invloed van een (gewapend) conflict op de betrokkenen niet mag onderschatten. Hopelijk heeft deze post een welbepaalde 'invloed' op jouw visie!

Dat oorlog gevolgen heeft, dat weten we allemaal. Maar wat die gevolgen nu precies zijn is een ander verhaal. Allereerst is het belangrijk te weten dat deze gevolgen zich op allerlei domeinen kunnen situeren en afhankelijk zijn van de tijdspanne en intensiteit van de oorlog.

We weten allemaal dat oorlog vandaag de dag niet alleen meer gevolgen heeft voor de soldaten die eraan participeren. Er worden geen gevechten meer gevoerd op grote afgelegen plaatsen, zoals in de tijd van Napoleon. Het nieuwe slachtoffer in de oorlog is de burger. Steeds meer wordt er gevochten in en boven steden en bewoonde gebieden.

Als we kijken naar de onrechtstreekse gevolgen denk ik aan ziektes, epidemieƫn, hongersnood,... Maar burgers worden ook rechtstreeks getroffen, met vaak mensonwaardige methodes. Zo is het aanvallen van hen een 'strategie'. Massamoorden, gijzelingen, ontzeggen van allerlei broodnodige voorzieningen en zo gaat het maar door. En dan is er ook nog seksueel geweld, dit is de meest gruwelijke geweldpleging en aanval die een land kan ondergaan. Vrouwen worden massaal verkracht, dit om de vijand te demoraliseren.

Gewapende conflicten lopen vaak uit op enorme burgerverplaatsingen, zowel binnen het land zelf als over de grens. Inwoners van bezette gebieden moeten dikwijls al hun bezittingen achterlaten om te kunnen ontsnappen aan de dood. Deze langdurige verplaatsingen (vaak te voet) leiden tot verscheurde gezinnen, oudjes kunnen niet mee, kinderen verliezen ouders bij een aanval,...Willen ze overleven, zijn ze aangewezen op de hulp van humanitaire organisaties en gastheren waar ze van tijd tot tijd terecht kunnen.

De impact van oorlog op kinderen is nooit zo groot geweest al vandaag. Ze zijn steeds vaker het slachtoffer van deze geweldadigheden. Dood, verminking en trauma's zijn maar enkele van de zaken die zij tegenkomen in oorlogsgebieden. Als extremere vorm van uitbuiting dwingen ze kinderen vaak deel te nemen als kindsoldaat aan gevechten. De oorlog zorgt er ook voor dat kinderen hun kans op een verder leven volledig ontnomen wordt. Kijk bijvoorbeeld maar naar onderwijs tijdens deze conflicten, leerkrachten worden vermoord en kinderen kunnen niet meer onderwezen worden.

Anderzijds zijn de soldaten die rechtstreeks meedoen aan het conflict, ook aan enkele bijna vanzelfsprekende gevolgen onderworpen. Word je door de vijand als soldaat gevangengenomen dan was de dood, folteringen en langdurige ondervragingen een feit.

Het mag duidelijk zijn dat oorlog niet alleen maar 'dode' slachtoffers als gevolg heeft, er komt zoveel meer bij kijken. Al die aspecten in kaart brengend, kunnen we concluderen dat oorlog een land helemaal bij de nek grijpt en dat deze 'verstikking' vaak decennia lang zichtbaar is.


Ruben

Bronnen:
- http://www.militair.net/Oorlogen/Oorlogskenmerken/ Geraadpleegd op 20 februari 2014
- http://www.jeugdrodekruis.be/downloads/GAOInleidingmenseninoorlog.pdf Geraadpleegd op 20 februari 2014
-http://www.vakantiearena.nl/bosnie-herzegovina/de-invloed-van-oorlog Geraadpleegd op 20 februari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten