maandag 10 februari 2014

'A soldier of the great war'

Vooraleer ik je meeneem en (hopelijk) inspireer op deze blog, wil ik me toch graag nog even voorstellen. Ik ben Ruben Vanhelden, een student op de Karel de Grote-Hogeschool te Antwerpen. Mijn blog kadert in het keuzetraject: Ten Oorlog, 100 jaar na W.O. I. In tegenstelling tot de titel zal ik me ook verdiepen in W.O. II en enkele 'actuele' oorlogen. 

'Oorlog', een begrip waar je in data wellicht een begin en einde op kan plakken, maar als we verder kijken begint en eindigt dit allesbehalve bij oppervlakkige (ingestudeerde) getallen. Daarom start ik ook met het zoeken naar een passende beschrijving van dit begrip. Hieronder enkele vers geplukte definities.

Volgens Wikipedia: "Oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren of staten. Als etnische of religieuze groepen binnen dezelfde staat met elkaar een gewapende strijd voeren spreekt men van een burgeroorlog. Men spreekt van een wereldoorlog als een meerderheid van de grootste en sterkste landen over de hele wereld bij de oorlog betrokken is."

Volgens WillemWever: "Oorlog is een strijd. Een strijd tussen mensen die van mening verschillen en die het allemaal voor het zeggen willen hebben. De aanleiding voor de strijd verschilt per oorlog. Het kan bijvoorbeeld gaan over godsdienst, afkomst, grondgebied en grenzen, grondstoffen zoals olie of diamanten, of over politieke macht en invloed. Soms is er niet één aanleiding, maar zijn er meerdere redenen."

Volgens Kennisnet : "Oorlog betekent ruzie. Twee groepen mensen die het niet met elkaar eens zijn. Bijvoorbeeld omdat ze allebei in een andere god geloven, allebei hetzelfde stukje grond willen hebben of omdat ze allebei de baas willen zijn. Oorlog hoeft dus niet per sé tussen 2 landen te zijn."

Dit zijn maar enkele van de vele 'definities' van oorlog die je kan vinden, de ene al uitgebreider als de andere. Elk van deze versies beschrijven wel dat het gaat om een vorm van een 'ruzie', tussen bepaalde personen en aan deze ruzie is ontstaan door één of meerdere oorzaken. Maar kijken we niet met onze ogen toe als we dergelijke beschrijvingen opschrijven? Er is meer in oorlog dan enkel de (hoofd)partijen die we dagelijks in het nieuws zien of die in de geschiedenisboeken zijn beschreven. Er is meer in oorlog dan de beweegredenen van deze partijen. Er is gewoonweg ONEINDIG veel meer waar je naar moet kijken als je het begrip 'oorlog' wil verklaren. Daarom heb ik ook gezocht naar een definitie die oorlog vanuit een ander standpunt bekijkt, de levensomstandigheden en rechten van burgers tijdens deze gruwelijke periodes.

Volgens Warchild: "Oorlog lijkt wel een beetje op ruzie. Maar het is toch veel en veel erger. Alles wordt totaal anders. Je hele leven. Je kunt niet zomaar meer de straat op gaan. Je kunt niet meer met vrienden spelen. Je kunt de dingen die je nodig hebt niet zomaar meer kopen. Je mag ook niet meer doen wat je wilt of zeggen wat je van iets vindt. Soms word je gedwongen om dingen te doen die je helemaal niet wilt. Of je moet heel snel je spullen pakken en ergens anders gaan wonen. Mensen worden bang en vertrouwen elkaar niet meer. Ze zijn heel voorzichtig."

Als we over 'oorlog' praten, mogen we hier niet oppervlakkig over gaan. Oorlog bevat zoveel aspecten, onderdelen die gewoonweg niet in één mooie allesomvattende alinea te verklaren zijn. Wat is oorlog voor mij? Een eeuwig durende zoektocht naar het 'waarom'.

Van alles wat komt kijken bij oorlog, al deze aspecten, zou ik willen starten met het kijken naar de gevolgen, in het bijzonder de slachtoffers die komen kijken bij dit grootschalig 'spelletje Risk'.

Bij het zoeken naar een passende foto ben ik gestopt bij deze grafsteen:

Foto van een grafsteen op het 'Tyne Cot Cemetery' te Passendale.
Mijn oog viel vooral op de zeer eenvoudige, maar toch pakkende zin die je hierboven op de afbeelding kan lezen. Het is belangrijk dat we niet vergeten te denken aan elk individu dat het leven heeft gelaten. We moeten ons steeds de vraag stellen 'hoe' en 'waarom' er niets uit deze geschiedenis geleerd wordt. Er is een verleden om uit te leren, maar het lijkt alsof we steeds een nacht voor het verleden leven.

Hopelijk ben jij even benieuwd als ik wat er nog allemaal te ontdekken valt. Wat ik ontdek, kan je alvast elke dag volgen op mijn blog!

Ruben

Bronnen:
Giara (2010) https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRvunsscg3LvFlViTCChpaW0Zz5U6XttRrdhuia1vuZTVQRjLaVfz Geraadpleegd op 10 februari 2014.
http://www.warchild.nl/kids/over-war-child/wat-is-oorlog Geraadpleegd op 10 februari 2014.
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/wat-oorlog Geraadpleegd op 10 februari 2014.
http://www.kennisnet.nl/kids/watnou/vredevrijheid/oorlog/  Geraadpleegd op 10 februari 2014.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog  Geraadpleegd op 10 februari 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten