donderdag 13 februari 2014

Adressat unbekannt...

Goedenavond medebloggertjes, vandaag was jammer maar helaas de laatste les. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit mijn laatste blogpost is, ik ga gewoon rustig door! Eerst een korte reflectie van de les en dan mijn mening over de afsluiter van deze laatste sessie. Ik kan je alvast zeggen, Meneer Borremans is er met dit einde weer in geslaagd mijn motivatie naar een hoger niveau te tillen!

Zoals elke les beginnen we kort met het overlopen van de nieuwtjes die we hebben opgedaan tijdens het bloggen. Er is altijd wel een nieuwtje te beleven, zo kwam Margot met een zeer confronterend filmpje van Disney. Als u Disney hoort, denkt u toch ook aan de talrijke kinderfilms, de prachtige liedjes, invloedrijke en vaak humoristische personages? Dit is echter een minder feeëriek tafereel. Een sketch met bekend figuur 'Donald Duck' in de hoofdrol. Er wordt op een eerder humoristische, maar tegelijkertijd realistische manier getoond wat Nazi-Duitsland nu was voor een burger die er zijn dagelijks leven leidde. Of is het beter om te spreken van 'lijdde'?


We zijn hierna verder gegaan met een langer fragment te bekijken rond WOII. Wie heeft er mee gedaan, wat is er allemaal gebeurd? Er werd een globaal beeld geschetst van de Tweede Wereldoorlog. Jammer genoeg werd niet op alles even diep ingegaan, zo zijn veel interessante onderwerpen van deze oorlog beperkt aan bod gekomen.

Wat de mindere diepgang van het filmpje echter goed maakte, was een klein boekje waarvan je de titel misschien al kan raden! Jawel, Adressat unbekannt (Adres onbekend), geschreven door Katherine Taylor Kressmann. Interessant is dat het boek uitgebracht werd in 1933, voor WOII. De verhaallijn van dit dunne boek draait rond twee Duitsers, wonende in Californië. Max, een Joodse kunsthandelaar en zijn zakenpartner en goede vriend Martin. Die tweede vertrekt na een tijd met zijn gezin terug naar Duitsland. Door briefcorrespondentie houden zij contact met elkaar. Opvallend is, hoe de inhoud en frequentie van deze brieven na verloop van tijd veranderen. De voornaamste oorzaak is de toenemende invloed van het politieke regime op Martin, dat toen al in Duitsland heerste.

Omslag van het boek
Ik vond het een zeer sterk boek (mede door mijn interesse in schrijvers en dichters), dat je de ware betekenis van 'de kracht van woorden' leert kennen. Een aanrader voor iedereen die een gezonde interesse heeft voor politiek, schrijven en boeken!

Ruben

Bronnen:
- https://www.youtube.com/watch?v=T4tDTe9sOdU#t=39 Geraadpleegd op 13 februari 2014
- http://img.literatuurplein.nl/blobs/ORIGB/579175/1/9789041412157.jpg Geraadpleegd op 13 februari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten