Vandaag hoop ik jullie enkele zeer originele manieren te tonen van spionage, geheime codes en andere technieken gebruikt tijdens WOII. Dat ze in tijden van oorlog creatief waren wist ik al, maar soms zijn er zo van die momenten dat je nog steeds perplex staat van hoe ze er soms opkomen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde het regelmatig dat Britse piloten neergeschoten werden boven vijandelijk gebied, waarna ze door de Duitsers als krijgsgevangen werden opgesloten. De gevangenkampen waar ze terecht kwamen, waren streng bewaakt en de omstandigheden zwaar. Na een tijdje (in navolging van de Geneefse Conventies) stonden de Duitsers humanitaire hulp toe van goede doelen. Er werd al snel misbruik gemaakt van deze liefdadigheid door geheime goederen te versturen die soldaten mogelijk konden helpen bij ontsnappingen.
In Groot-Brittannië richtte men een volledig nieuwe organisatie (MI9) op om de gevangen op vijandelijk gebied te helpen. Ze creëerden hun eigen 'nep-instellingen' om zo allerlei ontsnappingsmateriaal naar hun kameraden te sturen. (Bijvoorbeeld: geheime boodschappen geschreven op zakdoekjes, papieren landkaarten in holle hielen van kaplaarzen)
Duitsland had dit echter na enige tijd door. De oude technieken van de MI9 werden veel sneller ontdekt en hadden nog maar weinig succes. Ze waren dus aangewezen om creatiever aan de slag te gaan. Hun zoektocht bracht hen uiteindelijk bij het spelletje 'Monopoly'. Krijgsgevangenen mochten destijds ook spelletjes ontvangen. Duitse bewakers waren van mening dat dit hen rustig hield en dus de kans op onrust en opstanden verkleinde.
Monopoly bleek al snel een uitermate geschikt instrument te zijn voor de geniepige doeleinden van de MI9. Het speelbord bevatte genoeg tekst en plaatjes om geheime boodschappen in te verstoppen. Duitse soldaten spendeerden overigens weinig aandacht aan het controleren van 'onschuldige' spelletjes.
Toen de succesvolle tests achter de rug waren, groeide Monopoly al snel uit tot één van de beste middelen van MI9. Britse piloten werden voor hun vertrek geïnformeerd over het Monopoly-spel. Zo wisten ze steeds dat wanneer dit spel naar hen gestuurd werd (als ze gevangengenomen waren) hen een ontsnappingsmogelijkheid kon bieden.
Het verbaasde me wanneer ik voor het eerst las over deze originele manier van hulp en geheime taal. Stel je maar eens voor, je speelt een spelletje monopoly en plots ontdek je verscheidene patronen in het spel. Je zou voor minder twee keer nadenken! Ik ben alvast benieuwd of dit vandaag de dag ook nog gebruikt wordt. Met gezelschapsspellen als Cluedo, De Kolonisten van Catan, Carcassonne en vele anderen is er in ieder geval een rijk aanbod aan mogelijkheden!
Ruben
Bronnen:
- http://www.isgeschiedenis.nl/opmerkelijke-verhalen/hoe-monopoly-gevangen-soldaten-redde-tijdens-de-tweede-wereldoorlog/ Geraadpleegd op 19 februari 2014
- http://www.nrc.nl/longreads/2014/01/20/hoe-krijgsgevangenen-in-woii-aan-de-duitsers-ontsnapten-dankzij-monopoly/ Geraadpleegd op 19 februari 2014
- http://www.nrc.nl/longreads/files/2014/01/1937-9-484x251.jpg Geraadpleegd op 19 februari 2014
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Geneefse_Conventies Geraadpleegd op 19 februari 2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten